Nominerade till Adlibrispriset

Nomineringarna till Adlibrispriset 2022 har offentliggjorts, och både Bara rumpor på camping av Annika Leone och Bettina Johansson och Svaga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har chansen att vinna.

Adlibrispriset instiftades 2019 och delas ut i nio kategorier. De nominerade titlarna väljs ut av en jury bestående av anställda på Adlibris, och sedan är det läsarna själva som får rösta på sina favoriter inom varje kategori. Vinnarna presenteras den 25 januari 2023.

Bara rumpor på camping är fjärde delen i Annika Leone och Bettina Johanssons bilderboksserie om Mira och hennes familj. Böckerna har fått stor uppmärksamhet för sin humor och kroppspositivism, och har verkligen blivit barnens stora favorit.

”Det som den här serien är bäst på är allt den visar mellan raderna och bortom texten. Det finns så mycket som sägs i bilderna men inte i texten och mycket som vi läsare förstår utan att det sägs rakt ut varken i text eller bild”, säger Barnboksbloggen.

Svaga tjejer är tredje och sista delen i succéserien om tjejerna på Frejaskolan, och är skriven av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Böckerna har sammanlagt sålt i över 30 000 exemplar och älskas av både kritiker och läsare.

Svaga tjejer är medryckande, skickligt skriven och med en snärtig känsla för tajming. Alla tre författarna är väletablerade och hör till de bästa i ungdomsboksgenren, och det är svårt att hålla sig för skratt inför de pricksäkra iakttagelserna av såväl tonårsliv som vuxenvärlden”, skrev till exempel Lotta Olsson i en recension i Dagens Nyheter.

Från och med idag kan du lägga din röst på någon av de nominerade böckerna genom att följa den här länken. Röstningen är öppen till och med den 8 december.