Lärarhandledning till En helt vanlig supernova

En helt vanlig supernova av Katja Timgren är en roman om vänskap, identitet och den första förälskelsen. Nu finns en lärarhandledning till boken!

När Filip berättade för alla att han är kille, och inte tjej, gick det oväntat bra. I skolan, hemma och med kompisarna. Allt var liksom som vanligt, fast bättre. Men så började högstadiet och Filips kompisar bara försvann. Och plötsligt sitter han ensam i matsalen på lunchrasterna och försöker att inte märkas.

Tills Alva börjar i klassen. Hon vet inte att Filip är en sån man inte blir kompis med, en sån som blivit över. Men kanske spelar det inte nån roll? För Alva slår ner som en bomb i Filips liv. Eller en supernova.

I lärarhandledningen delas boken upp i olika avsnitt med tillhörande frågor. Diskussionsfrågorna öppnar upp för samtal om boken, dessa karaktärer och skeenden ur olika perspektiv. Det handlar om kärlek, kompisar, identitet och allas rätt att få vara sig själva. Eftersom huvudpersonen Filip är en transkille handlar en del av frågorna också om att vara trans, och på så sätt kan boken vara en ingång till att ta upp hbtqi-frågor.

Det finns även fördjupningsuppgifter att jobba vidare med efter avslutad läsning. Lärarhandledningen finns att ladda ned kostnadsfritt här, och passar för elever i åk 69.

Här kan du läsa mer om boken och om författaren Katja Timgren.