Lärarhandledning till Hästpojkarna

Hästpojkarna är en roman för unga vuxna som växelvis utspelar sig i nutidens Stockholm och i 30-talets Berlin, och följer olika generationer av hästpojkar. Romanen nominerades till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2020. Nu finns en lärarhandledning till boken!

Anton har nyligen tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. En av dem han besöker är Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Under ett arbetspass upptäcker Anton att gubben svarar honom genom att stöta med käppen i golvet. De börjar kommunicera, och i vardagsrummet hittar Anton foton på hästar och cirkusartister, och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle egentligen levt för liv?

I tjugotalets Tjeckoslovakien växer två pojkar upp på ett barnhem. När den ena behandlas illa, rymmer de och får jobb på en cirkus där de utför de mest häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen tar dem vidare till Berlin och den mytomspunna och normbrytande klubben Eldorado. Medan pojkarna börjar förstå vad de egentligen känner för varandra, tar nazisterna makten och samhället hårdnar snabbt omkring dem.

I lärarhandledningen delas boken upp i olika avsnitt med tillhörande frågor. Diskussionsfrågorna öppnar upp för samtal om boken, dessa karaktärer och skeenden ur olika perspektiv. Det finns även fördjupningsuppgifter att jobba vidare med efter avslutad läsning. Lärarhandledningen finns att ladda ned kostnadsfritt här, och passar för elever i gymnasiet.

Här kan du läsa mer om boken och om författaren Johan Ehn.