Ljus ljus ljus
Ljus ljus ljus
Ljus ljus ljus

Ljus ljus ljus

Vilja-Tuulia Huotarinen

ISBN

9789186634469

Ladda ner omslag
Ladda ner omslag 3D

Mariia bor i en liten by i Finland och längtar efter att något ska hända, att något i hennes liv ska explodera, gnistra och spraka. Så flyttar Mimi till byn. När Mariia ser på Mimi ser hon bara ljus ljus ljus, men bortom ljuset finns något annat: en sorg så stor att ingenting rår på den.

Ljus ljus ljus är ett språkligt fyrverkeri och en glödande kärlekshistoria om att vilja dela allt men inte kunna, och om att vara den som blir lämnad ensam kvar. Med olyckan i Tjernobyl som fond skildrar Huotarinen (f. 1977) passion och sorg hos två unga flickor på 80-talets finska landsbygd. 2011 tilldelades boken Finlandia Junior, den finska motsvarigheten till Sveriges Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok.

"Huotarinen underskattar inte sina läsare, utan avfyrar en verbal skottsalva mot dem. Det narrativa tillvägagångssättet, som gränsar till poesi, gör diskussionen om självmord ännu starkare. Texten lämnar plats för läsarens egna idéer och tolkningar, men samtidigt, som för att hjälpa och skydda den unga läsaren, känns det hastiga distanserandet som en fullkomligt genial lösning med tanke på ämnet och den tilltänkta läsekretsens ålder."
– Finlandia Junior-juryn

Recensioner:
"Lysande berättelse med smittsam finsk svärta"
– Dagens Nyheter

"Stark kärlek, stor sorg, två flickor i en liten by i skuggan av Tjernobylkatastrofen 1986. Vacker skildring och poetiskt språk. En liten pärla."
– Sydsvenskan

"Den är intelligent, vacker, passionerad och sorglig – men sällan becksvart – och ett lysande exempel på en så kallad ungdomsbok som trotsar många gränser."
– Göteborgs-Posten

"Trots att Ljus ljus ljus är en komplex roman, som gör flitigt bruk av avancerade berättartekniska medel, blir ändå det bestående intrycket dess gripande enkelhet och oförställda nakenhet.
– Borås Tidning  

Läs mer om författaren>>

Fakta

Författare

Vilja-Tuulia Huotarinen

Titel

Ljus ljus ljus

Orig.titel

Valoa valoa valoa

Översättare

Janina Orlov

Format

Danskt band

Sidor

192 s.

ISBN

9789186634469

Utgivningsår

Feb. 2014

Omslag

Louise Bååth

Kategori

Roman 15+